04-10-07

Ben X

Films zonder Jan Decleir en Koen De Bouw, je moet ze koesteren! Maar films zonder Jan Decleir en Koen De Bouw, maar mét Wim De Vilder, dat is toch een categorie apart. Tot deze laatste categorie behoort Ben X, het jongste kindje van Nic ('overdadig, overdreven, overweldigend, altijd, allitererend') Balthazar. 

Benx Vlaamse films zijn tegenwoordig 'in'. Denken we maar aan de Fait Divers-reeks op VTM, Windkracht 10, Vermist, ... Maar weinige van deze films trekken je zo hard mee in het verhaal als Ben X. Soms iets te belerend, dat wel. Maar menig toeschouwer zal ook wel de inwendige woede bij zichzelf gevoeld hebben wanneer de pestkoppen Ben onder handen namen. Al kunnen we dat ook deels toeschrijven aan het puike acteerwerk van de jonge acteurs. Maar ook de prestaties van de ervaren acteurs (Jacob Beks, Johan Heldenbergh, Marijke Pinoy,...) mochten er zeker zijn.

Een van de pijnpunten bij menig Vlaamse film ligt -mijns inziens- bij het slot. Vaak is de ontknoping vergezocht of verschrikkelijk cliché. En lijkt b.v. de ontknoping van 'Verlengd Weekend' (met de cameraploeg) niet verdacht veel op het slot van 'Iedereen Beroemd'? Het einde van Ben X ligt inderdaad niet meteen voor de hand -nu ja, een naïeve kijker verwacht het niet- maar is een welgekomen wending om met een positief gevoel de filmzaal te verlaten.

Wanneer een film je af en toe kan doen glimlachen, je soms bijna doet koken van woede en je uiteindelijk met een goed gevoel terug de wereld instuurt, dan vind ik die film de moeite waard. Aub en merci, Ben X. En meer zelfs: ik denk dat een eventuele aanwezigheid van Jan Decleir of Koen De Bouw daar niets aan had kunnen veranderen... 

 

12:30 Gepost door KD in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Nog niet gezien... ... maar staat zéker op mijn agenda! Daar had een negatieve filmrecensie eigenlijk ook niets aan kunnen veranderen. ;o)

Gepost door: Freggeltje | 04-10-07

Juist. Ik geloof dat het gros van de films die je opnoemt van een productiehuis komt dat een triest monopolie heeft op kwaliteit. Of moeten wij nu net blij zijn dat er toch minstens een producent is die van wanten weet.
Groet
Guy

Gepost door: Guillaume de Montségur | 05-10-07

De commentaren zijn gesloten.