30-05-08

Lies Breuk, An Dijvie, Danny Zerkoffie en Beau Ter Ham

Leuk leesvoer uit Het Nieuwsblad van gisteren: 

Beau Ter Ham heeft grappigste naam

Bizarre voornamen zijn in zwang, maar ook heel gewone namen kunnen in combinatie met de achternaam een vreemd resultaat opleveren. Wat dacht u van Donald Duk, Ko Mies of Sytze Vliegen? Het tijdschrift 'Over Taal' ging op zoek naar de grappigste combinaties.

Winnaar van de wedstrijd is Beau Ter Ham. Zijn voornaam betekent 'mooi' in het Frans, maar als je zijn volledige naam uitspreekt is het resultaat minder fraai. Tweede prijs gaat naar de muzikaal geïnspireerde ouders van Sido Sol (si-do-sol) en haar broer Remy (re-mi-sol). De derde die het tijdschrift bekroonde was Dick Backes, wellicht niet toevallig een Nederlandse verkoopsdirecteur.

Jo Delbroek uit Bierbeek weet hoe het voelt om een frappante naam te hebben. 'Eigenlijk heet ik Johan, maar iedereen noemt mij Jo. Zelf had ik daar nooit iets achter gezocht. Maar een jaar of tien geleden riepen collega's plots tijdens het eten jodelbroek. Ik vond het niet erg dat ze daar aan tafel mee lachten. Maar zelf vond ik het nu ook weer niet zo grappig, het is gewoon mijn naam. Thuis bleek vooral mijn dochter Marie het hilarisch te vinden. Ze hield niet op met er grapjes over te maken, tot ik haar riedelbroek noemde.'

'Vrienden noemen mij Delle. Dat doet dus denken Jodelle. Ik heb nog gevlogen in een vliegtuigje van een model dat Jodelle heette, daarmee was de link ook snel gelegd. Maar ik heb mij nooit de risé van de groep gevoeld.'

Eerder hield het tijdschrift al een wedstrijd voor de mooiste namen. Daar rolden de dames Rita Romanus, Annekéke van Kekem en Inge Ringeling als winnaars uit de bus.

De grappige namen vallen in een aantal categorieën in te delen:

De VIP's

Stel, gitarist Jimmy Hendrix is de grote idool, en je eigen achternaam is Hendrickx. Zou je aan de verleiding kunnen weerstaan om je zoon Jimmy te noemen? Heel wat fans lukt dat niet, net zoals er veel Bob Dillens rondlopen. Rembrandt van Rijn is best gelukkig met zijn naam, Donald Duk en Donald Duyck al heel wat minder.

Geheime boodschap

Zet voor- en achternaam achter elkaar en je krijgt een onbedoelde boodschap. Denk maar aan Ko Mies, Erika Meel en Sytze Vliegen. Aart Beijen en Ann Nijs klinken wel smakelijk, iets pijnlijker zijn An Aelgoet en Koen Dooms. De striptekenaar van Kiekeboe zou er nog wat van kunnen opsteken.

Omgedraaid

Met namen als Tine Cant, Erik Dom, Winther De Grauwe en Odile Croock is op het eerste gezicht niets mis. Maar de vraag is of ze het leuk vinden om op alfabetische volgorde omgeroepen te worden.

Eén van de namen kwam van een examenvoorzitter die zijn geslaagde studenten moest omroepen. Gheyle Griet zorgde voor hilariteit in het auditorium. (est)

www.overtaal.be

14:15 Gepost door KD in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-05-08

 

15:37 Gepost door KD in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |